Παρασκευή
02 Μαΐου 2025

Έρευνα: Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Τα ποτά ή τρόφιμα με πολλή ζάχαρη τείνουν να έχουν περισσότερες θερμίδες, με αποτέλεσμα η συχνή κατανάλωσή τους να οδηγεί σε παχυσαρκία και άλλα επακόλουθα προβλήματα, όπως σακχαρώδη διαβήτη. 

Στην προσπάθεια μείωσης κατανάλωσης της ζάχαρης, μπορεί τελικά να χρησιμοποιούμε συχνά τεχνητά γλυκαντικά. Όμως, τα ευρήματα μιας έρευνας με περισσότερα από 100.000 άτομα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό BMJ, καταδεικνύουν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Πρόκειται για προοπτική μελέτη με πληθυσμό 103.388 συμμετεχόντων από τη γαλλική κοόρτη NutriNet-Santé, τα κύρια σημεία της οποίας συνοψίζουν οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας) και Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής). 

Εξετάστηκαν οι πιθανές συσχετίσεις μεταξύ καρδιαγγειακής νόσου και τεχνητών γλυκαντικών από όλες τις διατροφικές πηγές, όπως ποτά, επιτραπέζια γλυκαντικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, αρτοσκευάσματα και γλυκά.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η καθημερινή πρόσληψη τεχνητών γλυκαντικών συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου συνολικά (αναλογία κινδύνου [HR] 1,09, 95% CI 1,01-1,18, p=0,03). Οι απόλυτοι αριθμοί επίπτωσης σε συχνούς καταναλωτές γλυκαντικών και μη καταναλωτές ήταν 346 και 314 ανά 100.000 ανθρωποέτη, αντίστοιχα.

Τα τεχνητά γλυκαντικά συσχετίστηκαν επίσης σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο για αγγειακή εγκεφαλική νόσο (HR 1,18, 1,06-1,31, p =0,002), με ποσοστά επίπτωσης 195 και 150 ανά 100.000 ανθρωποέτη σε συχνούς καταναλωτές γλυκαντικών και μη καταναλωτές, αντίστοιχα.
Η καθημερινή πρόσληψη ακεσουλφάμης και σουκραλόζης συσχετίστηκε με 40% και 31% αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, αντίστοιχα. Η πρόσληψη ασπαρτάμης συσχετίστηκε με 17% αυξημένο κίνδυνο για αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Συμπερασματικά, τα ευρήματα αυτής της μεγάλης κλίμακας προοπτικής μελέτης υποδηλώνουν πιθανή άμεση συσχέτιση μεταξύ της συχνής κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών, ειδικά ασπαρτάμης, σουκραλόζης, ακεσουλφάμης και αυξημένου κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Politico: Οι «εχθροί» του Πάπα Φραγκίσκου θέλουν ένα πιο συντηρητικό διάδοχο στη θέση του

Στις 7 Μαΐου οι καρδινάλιοι πρόκειται να εισέλθουν στην Καπέλα Σιξτίνα για να αρχίσουν να εκλέγουν τον επόμενο Πάπα. Οι εχθροί του Πάπα Φραγκίσκου, εντός και εκτός της ομάδας που θ...

Σαν σήμερα - 2 Μαΐου

Γεγονότα 1902: O Γάλλος σκηνοθέτης και παραγωγός Ζωρζ Μελιέ σκηνοθετεί το «Ταξιδι στη Σελήνη» την πρώτη κινηματογραφικη ταινία επιστημονικής φαντασίας εμπνευσμένη από το βιβλίο...

Φόρτωση άρθρων...