Ένα φρούτο, λόγω τις υψηλής περιεκτικότητάς του σε ανθοκυανίνες, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για άνοια και να υποστηρίξει τη γνωστική λειτουργία.
Ένα συγκεκριμένο φρούτο, το μπλε μύρτιλο, περιέχει υψηλά επίπεδα μικροθρεπτικών συστατικών και ισχυρών αντιοξειδωτικών που ονομάζονται ανθοκυανίνες.
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η τακτική κατανάλωση blueberries μπορεί να προσφέρει σημαντική προστασία από την άνοια στην μέση ηλικία, χάρη στα υψηλά επίπεδα ανθοκυανινών, των αντιοξειδωτικών που είναι υπεύθυνα για το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα τους.
Μια έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Robert Krikorian του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, έδειξε ότι τα μικροθρεπτικά συστατικά στα μπλε μύρτιλα, τα οποία προστατεύουν το φρούτο από βλάβες, μπορούν επίσης να έχουν ευεργετική επίδραση στη γνωστική υγεία των ανθρώπων. Οι ανθοκυανίνες, υπεύθυνες για το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα των βατόμουρων, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά.
Ο καθηγητής Krikorian, με πολυετή έρευνα στα οφέλη των μούρων, τόνισε ότι τα οφέλη των μπλε μύρτιλων που παρατηρήθηκαν σε ηλικιωμένους σε προηγούμενες μελέτες, φαίνεται να ισχύουν και για νεότερους ενήλικες με αντίσταση στην ινσουλίνη. Σημείωσε ότι η νόσος Αλτσχάιμερ, όπως και άλλες χρόνιες ασθένειες της γήρανσης, αναπτύσσεται σταδιακά, ξεκινώντας από τη μέση ηλικία. «Η νόσος Αλτσχάιμερ, όπως όλες οι χρόνιες ασθένειες της γήρανσης, αναπτύσσεται σε μια περίοδο πολλών ετών που αρχίζει στη μέση ηλικία», ανέφερε ο ειδικός.
Οι ανθοκυανίνες στα μπλε μύρτιλα διαθέτουν ιδιότητες που βοηθούν το φρούτο να επιβιώσει και αυτές οι ίδιες ιδιότητες προσφέρουν οφέλη και στον άνθρωπο. Συγκεκριμένα, συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής, τη βελτίωση της μεταβολικής λειτουργίας και την ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας στα κύτταρα του εγκεφάλου.
Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, 33 υπέρβαρα άτομα ηλικίας 50-65 ετών με αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία άρχιζαν να εμφανίζουν γνωστική έκπτωση σχετιζόμενη με την ηλικία, έλαβαν είτε συμπλήρωμα σκόνης από blueberries (ισοδύναμο με μισό φλιτζάνι) είτε εικονικό φάρμακο για 12 εβδομάδες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα που κατανάλωσε blueberries παρουσίασε σημαντική βελτίωση στις εκτελεστικές λειτουργίες, οι οποίες είναι βασικές νοητικές δεξιότητες που σχετίζονται με τη μνήμη και τον αυτοέλεγχο και τείνουν να εξασθενούν με την ηλικία. Παρατηρήθηκε επίσης μείωση των διαταραχών μάθησης και μνήμης.
Ακόμα, η ομάδα που έλαβε συμπληρώματα με blueberries παρουσίασε μειωμένα επίπεδα ινσουλίνης, υποδεικνύοντας καλύτερο μεταβολισμό της γλυκόζης. Παρά τους περιορισμούς του μικρού δείγματος, ο καθηγητής Krikorian συνέστησε την τακτική κατανάλωση βατόμουρων ως μια πιθανή στρατηγική για τη μείωση του κινδύνου άνοιας.