Πέμπτη
01 Μαΐου 2025

Χταπόδι στην κατσαρόλα με ελιές

Για 3-4 άτομα

Ετοιμασία: 30 λεπτά

Μαγείρεμα: 60 λεπτά

Υλικά

- 500-600 γραμμάρια

- καθαρισμένο χταπόδι

- 1+½ φλιτζάνι ξίδι

- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

- 1 κρασοπότηρο λευκό ξηρό κρασί

- 5 σκελίδες σκόρδου

- 3 μέτρια κρεμμύδια (σε ροδέλες)

- 2 ώριμες ντομάτες (ξεφλουδισμένες και περασμένες από τον τρίφτη)

- 1 κουταλάκι του καφέ κοπανισμένος κόλιανδρος

- Λίγη ρίγανη

- 1 δαφνόφυλλο

- 500 γραμμάρια πράσινες ελιές τσακιστές

- Λίγη ζάχαρη

- Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

1. Βράζω το καθαρισμένο χταπόδι σε μπόλικο αλατισμένο νερό μαζί με ένα φλιτζανάκι του καφέ ξίδι. Έπειτα από 30 λεπτά περίπου, όταν έχει μαλακώσει, το βγάζω, το αφήνω να κρυώσει και το τεμαχίζω.

2. Σε κατσαρόλα, ζεσταίνω το λάδι και σοτάρω τις ροδέλες του κρεμμυδιού έως ότου ροδίσουν, προσθέτω το χταπόδι και το σκόρδο και τα σοτάρω επίσης. Σβήνω με μισό φλιτζανάκι του καφέ ξίδι και το αφήνω να εξατμιστεί ελαφρά.

Προσθέτω έπειτα όλα τα καρυκεύματα, εκτός από το αλάτι, καθώς και το κρασί, ελαφρώς ζεσταμένο. Τα αφήνω να πάρουν βράση και δοκιμάζω, προσθέτοντας όσο αλάτι χρειάζεται. Χαμηλώνω τη φωτιά και μαγειρεύω για 50 λεπτά περίπου. Έπειτα ρίχνω τις ντομάτες και δυναμώνω τη φωτιά.

Περιμένω να μειωθεί η σάλτσα στο μισό, ρίχνω μέσα τις ελιές και σβήνω τη φωτιά. Δεν αποσύρω το σκεύος αλλά αφήνω το φαγητό να βράζει ώσπου να σταματήσει.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μουσακάς της μαμάς

Για 16+ κομμάτια Ετοιμασία: 50 λεπτά Μαγείρεμα: 50 λεπτά Υλικά - 2-3 μέτριες μελιτζάνες, φλάσκες ή τσακώνικες - 5-6 μέτρια κολοκυθάκια - 6-7 μέτριες (προς μεγάλες...

Αρνάκι στη λαδόκολλα

Για 5-6 άτομα Ετοιμασία: 10 λεπτά Μαγείρεμα: 180 λεπτά Υλικά - 1 αρνίσιο μπούτι, γύρω στα 2 κιλά - 4-5 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση, κατά μήκος - 1 κιλό πατά...

Γαρίδες με ντομάτα και ρούμι

Για 2 άτομα Ετοιμασία: 10 λεπτά Μαγείρεμα: 15 λεπτά Υλικά - 500 γραμμάρια μεγάλες γαρίδες μεγάλες (καθαρισμένες) - 2 σφηνοπότηρα ρούμι λευκό - 500 γραμμάρια ντομά...

Φόρτωση άρθρων...